Kızılırmak
TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI
Kızılırmak İlçesi Çankırı İli gibi tarihin çeşitli dönemlerinde Anadolu'ya gelen devletlerin egemenliğine girmiştir. Türk topraklarına katılışı Çankırı Fatihi Karatekin isimli Selçuklu Beyi zamanında olmuş ve sonra Candaroğulları Beyliği topraklarına katılmıştır.
Bundan sonraki dönemlerde Osmanlı İmparatorluğu'nun hâkimiyetinde kalan Kızılırmak, Cumhuriyetinin ilanıyla bugünkü ülke sınırları içerisinde yer almıştır.
Kızılırmak, tarihi Cumhuriyet öncesine dayanan bir yerleşim yeridir. 1930'larda Hüseyinli Köyü olarak Kalecik İlçesine bağlı iken, Çankırı'nın il olmasından sonra Çankırı'ya bağlanmış, 1985 yılında Belediye olmuş, 1987 yılında ise İlçe sıfatını kazanmıştır.
Kızılırmak İlçesi Çankırı İline 55km, Ankara İline ise 145 km mesafededir. 40 Kuzey enlem, 33-34 Doğu boylamları arasında yer alan ilçenin, Doğusunda Sungurlu İlçesi, Batısında Çankırı İli, Kuzeyinde Bayat İlçesi, Güneyinde ise Sulakyurt İlçesi bulunmaktadır.
Yerleşim yerinde zemin, oligosen yaşlı çökellerden oluşmuştur. Sırası ile, üstte örtü halinde konglomera tabakası bulunmakta, altı kil taşı, silt taşı, mera ve kum taşı tabakaları ardışık olarak sıralanmaktadır. Ayrıca bu birimler içinde jips tabakalarına da rastlanır.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI DURUMU
İlçe Karayolu ile 54 km mesafedeki Çankırı iline bağlıdır. Ayrıca Çorum Sungurlu İlçesine 45 km uzaklıktadır. Diğer karayolu ulaşımları bu hatlar üzerinde gerçekleştirilmektedir. İlçeye bağlı tüm köylerin yolu asfalttır. Asfalt olan köy yollarında yamalar oluşmuş bazı yolların bir kısmi stabilize bir kısmi asfalt seklindedir. Kavlaklı Sakarca Karamürsel grup köy yolunun 12925 m2'lik alanı beton kilitli parke ile döşenmiştir. Grup Köy yolunun 15.000m2'lik kısmının beton kilitli parke ile döşenmesi için ihale yapılmış olup iş 2011 yılında tamamlanacaktır.
Kızılırmak İlçemize bağlı 26 köyünde elektrik mevcut olup, köylerin tamamında otomatik telefon vardır. İlçe merkezinin içme suyu 11 km uzaklıktaki Saraycık Köyü'nden getirilmektedir. İlçeye bağlı bütün köylerin içme suları Eldivan'dan Yeni Saraycık Grubu İçme Suyu hattından karşılanmaktadır.
Türk Telekom Kızılırmak Bakım Şefliğine bağlı 24 köyde toplam abone sayısı 1700 civarındadır. Bu sayı yeni tesis nakillerin olması sebebiyle günlük olarak değişmektedir. İlçemizde isteyen tüm abonelere ADSL hizmeti verilmektedir.
SOSYAL DURUM
İlçede imar uygulamaları ve mevcut imar planı çerçevesinde yeniden yapılandırılmakta, son yıllarda yeni ve güzel binalar yapılmaktadır. İlçe halkının ve dışarıdan gelecek olan memurların oturmasına elverişli Doğalgazlı ve kaloriferli apartmanların yapıldığı görülmektedir. 102 Dairelik TOKİ Konutları Kızılırmak Devlet Hastanesi üzerindeki alana inşa edilmiştir.
İlçemizde bir adet Atatürk Kültür Merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezinde zaman zaman sosyal ve kültürel faaliyetler yapılmaktadır.
İlçenin genel geçim kaynağını tarım ve hayvancılıktır.
İlçede 1989 yılında yaptırılan bir futbol sahası ile 2010 yılında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığınca yaptırılan halı saha mevcuttur. Köylere Hizmet Götürme Birliğince yaptırılmış olan futbol sahasında Kaymakamlıkça Kurumlar ve Köyler arası futbol müsabakaları, daireler arası voleybol turnuvaları ve çeşitli sportif yarışmalar tertip edilmektedir.
Halkın dinlenebileceği eğlence ve mesire yeri olarak 1 adet ilçe merkezinde, 1 adet de Kızılırmak Nehri kenarında park bulunmaktadır.
Kaymakamlığın katkılarıyla İlçemize bağlı Hacılar, Hallaçlı, Kemallı Kavlaklı, Güneykışla, Kuzeykışla köylerinde geçmiş yıllarda ağaçlandırma çalışmaları yapılmış olup anılan yerlerde halen ağaçlandırma çalışmaları da devam etmektedir.. İlçemiz Aşağıovacık Köyünde 200 dönüm arazi ağaçlandırma sahası olarak tahsisi yapılmış olup, olup sonbahar mevsiminde ağaçlandırması yapılacaktır.
Sağlık grup başkanlığı personel durumu:
Sağlık Grup Başkanlığı ve Devlet Hastanesinde 1 Aile Hekimliği Uzmanı (Baştabip), 3 Pratisyen Tabip, 1 Diş Tabibi, 1 Müdür, 2 Sağlık Memuru, 2 Tıbbi Sekreter, 1 Laboratuvar Teknikeri, 4 Acil Tıp Teknisyeni, 2 Hemşire, 5 Ebe, 1 VHKİ, 1 Memur, 1 Şoför, 5 Hizmetli personel görev yapmaktadır. İlçe Hastanesinde 2 Pratisyen Tabip, 1 Ebe ve 1 Şoför geçici görevli olup, Hastane personelinden 2 Ebe Kızılırmak ASM'de geçici görevdedir. İlçe Hastanesinin Hemşire, Ebe, Röntgen, Laboratuvar Teknikeri ve Hizmetli unvanlarında personel ihtiyacı bulunduğu,
Ayrıca Kızılırmak 1 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda 4 Acil Tıp Teknikeri ve 5 ATT görev yaptığı, İlçe Toplum Sağlığı Merkezinin iş ve işlemleri de Kızılırmak İlçe Hastanesi tarafından yürütülmekte olduğu, Kızılırmak Aile Sağlığı Merkezinde 2 Aile Hekimi ve 2 Ebe (Hastaneden geçici görevli) görev yaptığı,
İDARİ DURUM
İlçe merkezi Hüseyinli, Osmanlı ve Yeni Mahalle olmak üzere üç mahalleden oluşmaktadır. Hüseyinli Mahallesi ilk yerleşim alanıdır. Kızılırmak, İlçe sıfatını kazanmadan önce Hüseyinli Bucağı olarak yönetilmekteydi.
İlçeye bağlı 26 köy bulunmaktadır. 2 köye bağlı mahalle bulunmakta olup, ilçeye bağlı köylerin belli güzergahlar üzerinde derli toplu oluşu, hizmetlerin yürütülmesinde ve ulaşımda büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
İlçe Kaymakamlığı 01.08.1988 tarihinde ilk Kaymakamın fiilen görevine başlamasından itibaren resmen faaliyete geçmiştir. Hükümet Konağı Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı onarımı yapılan İlköğretim Okulu binasında Kaymakamlık, Nüfus Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Özel İdare Müdürlüğü, İcra Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Malmüdürlüğü, İlçe Emniyet Amirliği, Tapu Sicil Müdürlüğü ve Yeni Saraycık Grubu İçme Suları Birliği hizmet vermektedir.
Ayrıca Hükümet Konağı dışında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü, Müftülük, PTT Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifi, T.C. Ziraat Bankası Şube Müdürlüğü ve Köy Hizmetleri Bakım evi hizmet vermektedir.
EKONOMİK DURUM
Tarım ve Hayvancılık ilçemizin geçim kaynağını oluşturmaktadır. Tarımsal üretimde genel olarak aile emeği bulunmaktadır.